Brest 92

Brest 92
Er schreven zich weer vele deelnemers in voor het evenement Brest 92. Het zeeschip “Zuiderzee”van kapitein/eigenaar Joop Sieberg werd ingehuurd om de twintigtal jachten te vervoeren. Joop gebruikte meteen de gelegenheid om vakantie te vieren met zijn zeeschip in Brest, en kon daarom volop genieten en meezeilen met de deelnemers tijdens het evenement. Door zijn coulante opstelling en doordat alle kosten tijdens het lossen in Brest en later tijdens het laden in Douarnenez door de organisatie Brest 92 werden betaald konden aan dit evenement vele jachteigenaren mee komen, en was het een groot succes. Ook hier kwam de doelstelling om het mooie Nederlandse jacht te promoten goed tot zijn recht. De Nederlandse delegatie kwam te liggen aan een drijvende steiger in het midden van het veld van de meer dan 2000 deelnemers. Er stonden wachten aan de ingang van de drijvende steiger om de toestroom te reguleren, want de belangstelling voor de blank gelakte jachten met een bijzettafel aan iedere zijde was zo groot dat er anders gevaarlijke situaties zouden ontstaan op de steigers. Weer moest er telkens uitgelegd worden waarom onze jachten blank gelakt waren als een soort meubelstuk, en waarvoor die planken aan de zijkant nou eigenlijk waren. We werden er een beetje kriebelig van, en verzonnen de gekste verhalen. Zo werd er bijvoorbeeld uitgelegd dat als het jacht een dijk naderde de planken overeind gezet werden, om ze op het juiste moment een duw naar voren te geven zodat ze als poten gingen fungeren en het jacht als het ware over de dijk heen zou springen!

SPTS schenkt het museum in Douarnenez een tjotter;

Er was geld ingezameld door de donateurs van de SPTS om een tjotter aan te kopen als het geschenk aan het scheepvaartmuseum in Douarnenez. Port Rhu was net helemaal opgeknapt, en het museum welke was geopend tijdens de eerste meeting in 1988 lag er prachtig bij. Met veel ceremonieel werd de tjotter aangeboden aan het bestuur, dankwoorden werden gesproken en de tjotter kreeg een mooie plaats. Zo komt het dat er tegenwoordig in het museum een blank gelakte tjotter ligt te pronken tussen allemaal geverfde schepen. Want alleen in Nederland werden jachten van oudsher blank gelakt.

Geef een reactie

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>